1920x1200_687789_[www.ArtFile.ru]

Роль спецій не тільки в тому, щоб надавати смак і аромат стравам, часто вони можуть надавати цілющі властивості для людини і забезпечують наш організм мінералами та вітамінами. Вживаючи спеції можна продовжити молодість, поправити здоров’я та покращити настрій.

Багато спецій мають профілактичні або навіть лікувальні властивості, а колись у Європі багато спецій продавалися в аптеках. Але не так просто використовувати спеції з лікувальною метою, це справжнє мистецтво.

Вам відомо, наприклад, куркума за своїми властивостями сечогінна і очищає кров, а фенхель допоможе налагодити проблеми з травленням і буде абсолютно незамінний для мами, що годує, оскільки сприяє збільшенню припливу молока. У Римі використовували асафетиду для лікування захворювань надниркових залоз та статевих залоз, її рекомендували тим, у кого нервові розлади та мучать головний біль.

У наш час багато хто використовують біологічно активні добавки, створені штучним шляхом, і не замислюються, що вже давно світові відомі природні БАДи у вигляді спецій, які збагатять Ваш раціон. Тут Вам і вітаміни, і мінерали, без яких неможлива нормальна життєдіяльність.
У всій відомій гвоздиці міститься олія, що має антисептичні властивості, завдяки кислотам Омега 3.

Впоратися з нудотою допоможе настій імбиру і стане незамінним при токсикозі вагітних. Також імбиру притаманні антимікробні та антисептичні властивості і буде на захисті Вашого організму при перших проявах застуди.

На основі ефірних олій лаврового листа, готують камфорну олію. Ефірні олії цієї рослини дуже дбайливо діють на стінки кишківника і можуть застосовуватися при гастриті

Орегано, шавлія, чебрець і розмарин містять сильні антиоксиданти і борються навіть з активними канцерогенами, що виділяються при смаженні.
При нудоті та головному болю допоможе всім відома м’ята. Її можна додавати не тільки в чай, але і до м’яса, риби та салатів.

Подолати кашель допоможуть кмин і кріп. Ці рослини стимулюють вироблення молока у молодої мами, яке безцінне для маленької дитини.

Аніс і бадьян, а точніше ефірні олії цих рослин, допоможуть впоратися із закрепом.

А зайву рідину виведе з організму звичайна петрушка, вона також покращить травлення.

У складі кориці є феноли, які допомагають боротися з розвитком діабету.

У свіжому базиліку є і магній, і залізо, і вітамін А, і калій, і кальцій, і незамінний при застуді вітамін С.

Деякі спеції часто називають природними антибіотиками. У червоному перці міститься капсоїцин (саме він пече язик), у чорному – піперин, аліцин – у цибулі, а в часнику – ізоціанти. Природа наділила цими речовинами спеції, щоб охороняти їх від травоїдних тварин, але крім цього вони здатні знищувати і шкідливі мікроорганізми в ротовій порожнині.

Все гостре та пряне стимулює вироблення ендорфінів – гормонів щастя.

Related Posts
Telegram
Telegram